tel
empty
home   /   diensten  /   activering

Activering

Ontwikkelingsgerichte en herstelondersteunende begeleiding

Je bent al een tijdje ziek, wel gestopt met het plegen van roofbouw. Je merkt dat je uit de 'overlevingsmodus' bent
gestapt en behoefte hebt aan opbouw van je eigen vitaliteit. Fysiek aan de slag met het bevorderen van je herstelvermogen, gecontroleerd actief bezig zijn met taken thuis en buitenshuis. Aan de slag met het (her)inrichten van jouw leefstijl passend bij jouw mentale- en fysieke belastbaarheid.  Aan de slag met gezond zelfmanagement. 
 
Bewegen in de natuur is gezond, vooral als je dit samen kan doen met gelijkgestemden. We doen dit door het aanbieden van verschillende activiteiten in de natuur zoals wandelen en werken in de natuur. Deze activiteiten combineren wij met persoonlijke begeleiding, het doen van ontspanningsoefeningen, eventueel met ervaringsleer. Daarnaast stellen we samen een doel. Daar werken we naartoe. Wij laten je zien wat je allemaal zelf kunt en waar je goed in bent. Samen kijken we bij deze dienst aan welke punten je nog kunt werken en coachen je hierbij. 

Werkwijze
 De methodiek BuitenVitaal bestaat uit 3 fases:

  • Tot rust komen, ontspannen, luisteren naar het lichaam, veiligheid ervaren en verbinden met de natuur.
  • Energie, werkritme en een gezonde levensstijl opbouwen in privé- en werksituatie. 
  • Uitdaging zoeken, zelf leiding nemen, oriëntatie op (vrijwilligers)werk en uitstroom omgeving HerstelVitaal & BuitenVitaal (aangepast aan het moment/belastbaarheid, kleine stapjes; gaat gepaard met terugvallen, stabiliseren, vervolgens de focus weer op activering en persoonlijke groei).

Doelen
Werken en/of wandelen in de natuur zijn interventiemiddelen om te herstellen, om in beweging te komen, helpen mee in het stabiliseren van het privéleven en zorgt voor persoonlijke groei. Onderliggende doelen van het bewegen in de natuur zijn dat mensen tot rust komen, herstel van hun energieniveau, inzicht krijgen in hun functioneren en hun gedrag aanpassen. Zodat werkhervatting, studeren of het doen van vrijwilligerswerk binnen één jaar mogelijk wordt. 

Doelgroep
Volwassenen, veelal middelbaar en hoger opgeleiden met psychische kwetsbaarheden en/of levensproblematiek die de wil hebben om na dit traject (weer) aan de slag te gaan in het vrijwilligerswerk, ervaringsplaats, studie of betaald werk.

Radio-interview RTV Apeldoorn over methodiek BuitenVitaal>>