tel
empty
home   /   blogs__en__nieuws  /   blogs_herstelvitaal

Stress?! Maak het bespreekbaar!
 

Ze kwam al binnen met een pijnlijke uitdrukking op haar gezicht. Het ging de laatste tijd helemaal niet lekker op het werk. Ze voelde zich uitgeput. Niet in staat om haar werk te doen. Althans niet zoals ze dat altijd was gewend.

Ze was moe. Al voordat de dag goed en wel begonnen was. Haar leidinggevende leek het allemaal wel best te vinden. Hij informeerde af en toe hoe het met haar ging. Maar eigenlijk had ze daar niets aan. Ze vond sowieso dat ze weinig medeleven uit haar omgeving ondervond. Ze deed enorm haar best om het allemaal goed te doen. Ze was loyaal aan alles en iedereen en niet in de laatste plaats aan haar werkgever. Maar de rek was eruit. Soms dacht ze zelfs dat er achter haar rug om werd gekletst. Deed ze wel genoeg? Stelde ze zich niet gewoon aan?

Al jong had ze geleerd zich aan te passen. Toen ze nog thuis woonde had ze ervaren dat het belangrijk was om ervoor te zorgen dat ze niet opviel in negatieve zin. Het ging op school redelijk, maar ook daar deed ze haar best zo onopvallend mogelijk aanwezig te zijn. En toch werd ze onderwerp van pesterijen.

Het was of haar leven een aaneenschakeling was van bewijs leveren dat ze er mocht zijn. Ze vocht voor erkenning, maar had geleerd dat die erkenning bij haar was gekoppeld aan hard werken, niet opvallen en vooral de ander een plezier doen.

En nu was ze moe. Uitgeblust. Opgebrand. 
Ze voelde zich lichamelijk niet opgewassen tegen het leven. Ze had de laatste tijd diverse klachten. Pijn in de nek en schouders, stijve gewrichten, zeurende hoofdpijn. Maar ook mentaal ging het slecht. Ze lag vaak 's nachts wakker en dan was ze aan het piekeren. Op slechte dagen werd ze eigenlijk bevestigd in het feit dat ze weinig voorstelde. Had ze nog wel iets om voor te leven?!  Ze voelde zich waardeloos en kreeg steeds vaker depressieve gevoelens. En dat was nieuw voor haar! En beangstigend. Ze was hiervoor al naar de huisarts geweest en hij had haar gerustgesteld en geadviseerd om nu eerst rust te nemen. Inmiddels was ze een paar weken verder en ze bleef onrustig.  

Een goede vriendin had haar vervolgens geadviseerd om eens met een professionele leefstijlcoach te gaan praten om uit te zoeken waar de disbalans vandaan komt. Want zo ging het ook niet langer.....

De coach die haar ontving keek ontspannen en geïnteresseerd."Waar kan ik je mee helpen?"

Ze had eigenlijk geen flauw benul. 
Ze wilde weer met plezier naar haar werk. Ze wilde weer energie en niet altijd moe zijn. Ze wilde af van die gedachten die haar de put in praatten en haar altijd onderuit haalden. Ze wilde weer plezier in het leven, met lieve collega's en vrienden om zich heen. En ze wilde zich wat minder aantrekken van andere mensen. Maar ja, dat allemaal....Dat zou vast niet lukken!

Het komt nogal eens voor dat medewerkers lang doorlopen met klachten en uiteindelijk, zonder dat ze het willen, afstevenen op een burn-out. Maar je zit niet zomaar in een burn-out. Vaak zijn er al klachten van spanning. Bewustwording dat je niet lekker in je vel zit is dan belangrijk. Soms wordt dat nog te vaak genegeerd.

Onbegrip of ontkenning vanuit de omgeving kunnen deze signalen ook negatief beïnvloeden. De klachten zullen zich dan manifesteren op lichamelijk en mentaal gebied. En uiteindelijk ook ongewenst gedrag aansturen!

Preventie en begeleiding bij stress en burn-out is een belangrijk onderdeel van de dienstverlening van BuitenVitaal & HerstelVitaal. Evenals werken aan persoonlijke weerbaarheid en zelfvertrouwen! Voorkomen (preventie) is beter dan genezen. Maar iemand die al roofbouw heeft gepleegd, heeft er allereerst baat bij dat wordt geleerd hoe het leven weer terug in balans kan komen. Zowel persoonlijk als in het werk. 

En dat begint bij aandacht. Aandacht voor de persoon zelf en de mate van afnemende belastbaarheid. En aandacht voor de ervaren kwetsbaarheid. Vanuit de driedeling lichaam, psyche en gedrag is het dan mogelijk te werken aan herstel. Zodat de vitaliteit toeneemt en terugval wordt voorkomen!

Als de focus is gelegd op de oorzaken en het herstel van belastbaarheid, kan vervolgens ook de omgeving erbij worden betrokken.
Het werk (past dat nog?), de omgeving (is er voldoende veiligheid?) en de persoonlijke behoeften (hoe kijk je naar jezelf, mag je er zijn, is dat oké?). Een coachtraject heeft dus effect op de gezondheid, op de vitaliteit en op de inzetbaarheid van de coachee. En uiteindelijk dus ook op de persoon zelf!

Na de intake was ze enorm gerustgesteld. Het is mogelijk om te veranderen! Ook voor haar. En er werd eindelijk eens geluisterd naar haar verhaal. 

Een traject is niet altijd eenvoudig. Er is nog een lange weg te gaan. Maar het erover hebben (aandacht en begrip), de juiste professionele begeleiding, en inzicht in de eigen hulpbronnen zorgt er in de meeste situaties voor dat de vitaliteit en veerkracht, het zelfvertrouwen en de inzetbaarheid in het leven en op de werkvloer weer fors kan toenemen!

Herken jij je in dit verhaal? Of heb je werknemers die passen in bovenstaand plaatje? Maak het bespreekbaar! En kom gerust langs voor een vrijblijvend kennismakingsgeprek. Wij informeren je graag over de mogelijkheden! 

HerstelVitaal kan ondersteunen met een praktische aanpak, zodat je weer vlot aan de slag kunt! 

Coaches: Irene Miltenburg & Simon Compagnie