tel
empty
home   /   de_praktijk  /   ervaringsverhalen_klanten

Ervaringsverhalen klanten


Ervaringsverhaal; samenwerking zorg, natuur en werk

Jullie mogen weten dat ik door een diep dal ben gegaan, hulp gezocht bij de GGZ en deze heb ik gekregen zowel binnen als buiten de muren van de zorginstelling. Op dit moment is er een balans tussen privé en werk, collega's en leidinggevende zijn goed te spreken over mijn functioneren. Ik heb het 'oude' vaarwel gezegd. Maar heb er iets moois voor teruggekregen. Ik sta weer helemaal op eigen benen en dat is goud waard!

Mijn coach bij BuitenVitaal weet mensen te motiveren. Het is aan de mensen wat ze ermee doen. Ik heb deze bijzondere werkplek in het groen ten volle benut en ik zal vertellen hoe dit is gegaan.

Bij BuitenVitaal ga je aan de slag in het groen onder begeleiding van een meewerkend coach. Werkzaamheden door voor Staatsbosbeheer en Natuurmonumenten in kleine groepen van 6-8 volwassenen. Volwassenen die allemaal wat hebben, veelal afgestudeerd en/of gewerkt en door een aandoening worstelen met het leven zowel in privé- als werksfeer. Je weet wat je hebt, je weet dat het zinvol is om veranderingen aan te brengen in het leven, maar de drempel is zo hoog om dit te gaan doen. Daarnaast worstel je met gevoelens van minderwaardigheid, je zelfvertrouwen heeft ook een deuk gekregen en je hebt nog zoveel vragen over hoe je concreet het één en ander praktisch moet gaan doen, om te komen tot een ander leven die gezonder en plezieriger is dan wat ik nu heb. Nieuwe wegen bewandelen, oude denk- en doen patronen loslaten en nieuwe hiervoor terugvinden die effectiever zijn, is angstig zoals jullie weten en dit doe ik alleen als ik zeker weet dat dit een toegevoegde waarde heeft voor mijn eigen ik. Je bent op zoek naar een 'veilige' omgeving waarin je jezelf kunt zijn én kunt leren.

Werken in de natuur is heel belangrijk voor mij geweest. BuitenVitaal kwam in beeld om te activeren. Het opbouwen van een dagritme, fysiek bezig te zijn én grenzen te leren kennen en daarop te vertrouwen. Deel uit te maken van een groepsproces. In het bos heb ik een hoop geleerd over mijzelf en hoe ik met dingen om ga. Het in de natuur werken op zich doet al wat met de mens. 

Bij BuitenVitaal is er genoeg ruimte om tijdens het werk een plekje te zoeken waarin je even tot jezelf kunt komen. Vragen te stellen en dit te onderzoeken. En dit eventueel in de groep te oefenen. Dit kun je alleen doen als er een veilige omgeving wordt aangeboden. En Irene en Jos, de coaches van BuitenVitaal, creëren samen een veilige omgeving waarin je kunt oefenen met het herstel van je problemen. 

Ik ben blij met de kans die de zorginstelling mij heeft geboden om ter ondersteuning van mijn behandeling aan de slag te gaan in het groen. bij de zorginstelling heb ik de inzichten gekregen in wat er in mijn hoofd gebeurt en hoe hiermee om te gaan. Bij BuitenVitaal heb ik deze inzichten mogen uitproberen in het doen van concrete acties met vallen en opstaan. Dit alles heeft mij sterker gemaakt en gezorgd voor persoonlijke groei zowel in privé- als werksfeer. De omgeving van de zorginstelling en BuitenVitaal vullen elkaar aan op zo'n manier dat ik nu durf te vertrouwen op mijn eigen 'kunnen'. 

Parallel aan deze interventie in het groen ben ik gestart met een 2e spoortraject bij BuitenVitaal in opdracht van mijn ex-werkgever. En dit traject heeft geleid naar een betaalde baan die ik nu nog steeds met veel plezier uitoefen. Ander werk dan voorheen, passend bij wie ik ben, belastbaarheid en innerlijke drijfveren.

Ruim een half jaar geleden ben ik gestopt bij BuitenVitaal. Ik had betaald werk gevonden. Vanaf dat moment moest ik van mezelf laten zien dat wat ik in het bos heb geleerd; de lat niet te hoog leggen, ook in een betaalde werkomgeving kon doen. Mijn coach van BuitenVitaal, behandelaar en privéomgeving hadden het volste vertrouwen dat dit mij zou gaan lukken en ze hebben hierin gelijk gekregen.

T. (ex)cliënt van BuitenVitaal en GGZ Centraal
 


Ervaringsverhaal deelnemer universitair niveau:

 

Ziek. Voor velen een ver-van-mijn-bed-show. Hooguit een korte periode om een griepvirus te temmen. Langdurig ziek, dat overkomt alleen anderen. En dan opeens gaat er bij jezelf het licht uit, hersenen functioneren niet meer, lichaam beschouwt 500 meter rond schuifelen alsof je de Iron Man hebt volbracht.

Lees verder 
 


Deelnemer Arjen & P&O'er Yvonne: "Een nieuwe start!"

Deel 4
Arjen is nu enkele maanden actief in het bos onder leiding van de werkcoach van BuitenVitaal. Zijn vitaliteit neemt toe zowel fysiek als mentaal. Naast de werkzaamheden in het bos volgende Arjen een loopbaanoriëntatietraject bij BuitenVitaal.


Lees verder 
 


Deelnemer Arjen: "Ik krijg een betere conditie en structuur in mijn leven"

Deel 3
Arjen vertelt: "ik moet opnieuw leren werken, in een nieuwe omgeving. Bij BuitenVitaal kan ik rustig beginnen en krijg ik 1:1 begeleiding en werk ik in teamverband. In het begin was het erg wennen aan de groep. Iedereen kwam met een andere reden en met andere klachten, maar toch zitten we in hetzelfde schuitje om het zo maar te noemen."


Lees verder 
 


P&O'er Yvonne: "Ik was vooral verbaasd toen Arjen bij mij binnenstapte."

Deel 2
P&O'er Yvonne, 42 jaar, werkt al 12 jaar op de afdeling Personeelszaken op de school waar Arjen les geeft. In die jaren heeft ze een aantal keren een collega op haar kantoor gehad die haar met klachten als een burn-out, depressie of overspannenheid opzocht. "Leraar zijn is nu eenmaal een zwaar beroep, "aldus Yvonne. "Wat ik doe als ze bij mij komen?"


Lees verder 
 


Deelnemer Arjen: "Ik kon niet meer terug."

Deel 1
Arjen, 32 jaar, werkte zeven jaar lang als leraar in het voortgezet onderwijs toen hij zichzelf tegenkwam. "Werken in het onderwijs was niet een bewuste keuze", vertelt Arjen in de gemeenschappelijke koffieruimte in de Leuvenumse bossen, een werklocatie van BuitenVitaal.
 

Lees verder