tel
empty
home   /   de_praktijk  /   praktijk_casus_werkgever

Herstel en activering ter ondersteuning 1ste spoor

Semi-overheidsorganisatie heeft te maken met een werknemer die nu een jaar aan het re-integreren is op de werkvloer. Tot heden geen 100% herstelmelding, regelmatig nieuwe ziekmeldingen van 1 tot 3 dagen.
 

De deelnemer:

  • vrouw van  49 jaar;
  • HBO werk- en denkniveau;
  • getrouwd, echtgenoot heeft een eigen bedrijf;
  • 2 kinderen; één kind is het huis uit, heeft problemen in de privésituatie, het andere kind studeert nog aan de universiteit;
  • verantwoordelijk voor de coördinatie van een fusie van een drietal organisaties uit de regio met grote verschillen in de cultuur en werkprocessen.

Tot heden is het de werkneemster niet gelukt om over een langere periode te werken zonder zich een keer ziek te melden. Zij heeft last van vermoeidheidsklachten, slaapproblemen, regelmatig komt het voor dat zij ’s nachts wakker wordt en gaat piekeren, pijn in haar nek en armen en kan snel geïrriteerd raken op van alles en heeft af en toe huilbuien. Zij is onder behandeling van een psycholoog en gaat elke week trouw naar de sportschool en af en toe gaat zij zwemmen met een vriendin. Zij is graag buiten, wandelt ook wel in de natuur als iemand met haar meegaat, zij durft niet alleen te wandelen in de natuur.
Wat nu?
De werkgever is in het verleden in aanraking komen met HerstelVitaal & BuitenVitaal tijdens een bijeenkomst over vitaliteit in het bedrijfsleven. De dienstverlening van HerstelVitaal & BuitenVitaal bespreekt zij met de bedrijfsarts en de werkgever. Zou het traject Groene re-integratie mee kunnen helpen in het definitief doorbreken van deze ziekteverzuimsituatie? Het huidige plan van aanpak levert tot heden niet de gewenste eindresultaten op. Tevens komen er ook steeds meer klachten vanaf de werkvloer over het functioneren van deze werkneemster.

Herstel in groepsverband methodiek BuitenVitaal wordt ingekocht voor 1 dag per week naast het re-integreren op de werkvloer.
Dit traject wordt in eerste instantie ingezet met als doel het verminderen van de chronische stress en vermoeidheid. Tijdens het werken in het bos blijkt al snel dat de thuissituatie mede ervoor zorgt dat zij niet tot rust kan komen. Theoretisch weet zij wel wat ze moet doen om de energiehuishouding weer op peil te krijgen, mede door het behandeltraject bij de psycholoog. Ondanks deze begeleiding lukt het haar niet om de benodigde veranderingen door te voeren in haar leven. Dit wordt veroorzaakt doordat zij niet de mogelijkheid heeft om in een ‘veilige’ leeromgeving de benodigde acties uit te voeren die nodig zijn om de problemen succesvol aan te pakken. De werkomgeving is te hectisch om te kunnen leren door de fusie. Thuis heeft zij te maken met een volwassenen kind met serieuze problemen die veel van haar vraagt. De psychische last hiervan kan zij op dit moment nauwelijks tot niet delen met haar echtgenoot. De echtgenoot is voor het werk veel weg naar het buitenland. Op dit moment ziet zij haar echtgenoot alleen in het weekend. 

Het werken in het bos wordt gebruikt om te ontspannen, het hoofd leeg te maken en tot rust te komen.
De natuurlijke werkomgeving zorgt er ook voor dat zij op meta-niveau haar werk en privéleven beter kan overzien. Hierdoor krijgt zij een beter beeld over de wijze waarop zij functioneert in het dagelijks leven en in het werk. Wat zij moet doen om volledig te herstellen. Op de werkplek in de natuur gaat zij nu eerst verder werken aan het realiseren van de te ondernemen handelingen die nodig zijn om de balans tussen inspanning en ontspanning te verbeteren. Na enkele succesvolle resultaten in het bos, kan zij, durft zij deze nieuwe manier van handelen ook toe te passen in een hectische omgeving van het werk. Het werken in het bos kan ook in deze case binnen 6 maanden volledig worden afgebouwd. In de 7de maand is zij weer volledig aan het werk. Tot heden geen nieuwe ziekmelding.

Resultaten:
Volledige herstelmelding, energiehuishouding voor een groot deel weer in balans. Inzicht en ervaring rijker over dat zij zelf in staat is om veranderingen door te voeren in haar gedrag, werk en thuissituatie als haar gezondheid hierom vraagt. Productiviteit op de werkvloer is toegenomen. Geen klachten meer vanuit de werkvloer over haar functioneren. Verzuimkosten zijn in de hand gehouden, de kosten van BuitenVitaal zijn terugverdiend doordat zij weer op hoog niveau kan presteren en hierdoor weer prima resultaten levert in het fusieproces.

Het succes van dit traject komt door:
Op meta-niveau, op afstand vanuit een 'natuurlijke' veilige werkomgeving de problemen kunnen overzien van zowel thuis als op het werk. In een veilige leeromgeving een start kunnen maken met de te ondernemen handelingen die nodig zijn om de energiehuishouding weer op peil te krijgen met de handvatten van de psycholoog en onder deskundige begeleiding van HerstelVitaal & BuitenVitaal.

Terug naar overzicht